„Нејзината одлука, нашето девојче ја чинеше живот“: Докторка го одбила девојчето бидејќи закаснила на прегледот 4 минути…

Loading...

Девојче од 5 години умрела, откако докторката одбила да го прегледа. На Елие-Мај Кларк и нејзината мајка им рекле дека задоцниле и да дојдат следното утро, а пет саати подоцна, девојчето умрело од напад на асма.Докторката одбила да го коментира овој случај, како што пренесува „ББЦ“ семејството побарало дополнителна истрага. Одбила да ги прими
Девојчето и нејзината мајка закасниле на закажаниот третман неколку минути, а како што трврди нејзината баба, мајката на девојчето најавила дека ќе задоцнат:
„ Но докторот Рове не ги примила. Нејзината одлука, нашето девојче ја чинеше живот.“
Елие-Мај страдала од тешкиот вид на асма и веќе пет пати е лечена во болницата. Како што пренесува „the Mail“, докторката била запознаена дека девојчето страда од асма, опасна по животот, но сеедно не ги примила. На Елие-Мај и се слошило на училиште, со што е пушетена порано дома. Нејзината мајка закажала итен преглед во 17:00 часот, а на прегледот стигнала во 17:04часот.
Умрела после 5 саати
Откако не била примена на прегледот, отишле дома, а брзата помош дошла кај нив во 23:35 кога Елие-Мај доживеала напад заради кој престанала да диши. Докторите не успеале да ја оживеаат. Нејзината мајка не можела да разговара со новинарите, но нејзината баба кажа:
„ Се чувствувам ужасно. Мислам како доктор Рове треба да оди во затвор заради ова. Не можам да верувам како се случи тоа. Дури и не ни се извини. И дозволија да продолжи со животот, да најде нова работа и да продолжи понатаму.“
22 години пракса
Докторката Рове работела веќе 22 години, а истрагата за овој случај покажа дека таа не земала обѕир на детските болести, заради тоа добила предупредување од Докторската комора која траела 5 години, па таа е преместена на друго работно место.
Докторката тврди дека била со друг пациент во тоа време, но истрагата покажала дека немала пациент во тоа време.Докторката одбила да го коментира овој случај, како што пренесува „ББЦ“ семејството побарало дополнителна истрага. Одбила да ги п

loading...