Непознати факти за Алберт Ајнштајн

Loading...

Постојат многу чудни факти Ајнштајн кои се кратки и слатки, па затоа сега ви ги претставуваме уште неколку факти за големиот човек кои сигурно не ги знаете :
1. Никој незнае дека последниот збор на Ајнштајн бил на германски, бидејќи тој им се обраќал на медицинскиот персонал на германски, а тие не разбирале германски
2. Кога Ајнштајн добил Нобелова награда за физика, не бил присутен на доделувањето за да ја подигне наградата затоа што во тоа време бил на патување во Јапонија
3. Кога Израел стана држава по Втората светска војна, на Ајнштајн му беше понудено претседателското место. Меѓутоа, тој одлучил да ги одбие, затоа што кажал дека нема глава за проблеми
4. Општо е познато дека Ајнштајн не се облекувал многу убаво. Кога бил мал, тој увидел дека неговото големо стопало може да направи дупка на чорапот и затоа престанал да носи чорапи. Покрај тоа, тој одбивал да се облекува соодветно за различни пригоди, вклучувајќи важни шефови на држави
5. Ајнштајн бил толку познат во неговиот живот,што кога луѓето ќе го сретнеле на улица го застанувале за да им ја објасни Теоријата на релативноста. На крајот тој бил толку разочаран кога некој ќе му го поставел тоа прашање и затоа секогаш одговорал “Многу ми е жал, јас не сум Ајнштајн, сте се препознале”
6. Ајнштајн беше гение во физиката, но тој не бил многу вешт во зборувањето. Вториот јазик на Ајнштајн бил англиски и затоа тој го изговарал толку лошо. Ајнштајн признал дека може да зборува на англиски, но неможе да пишува заради сиромавиот речник
7. Ајнштајн беше научник, но тој мразел научна фантастика. Како што рекол “Јас никогаш не размислувам за иднината таа доаѓа доволно брзо”.Тој исто така не верувал во летечки чинии кои се многу познати во последните години од неговиот живот
8. На 17 години, Ајнштајн пробал да се запише на Швајцарското федерално политехничко училиште, но ги паднал приемните испити. Тој ги положил деловите со математика и наука, но ги паднал останатите кои вклучувале јазици, географија и историја. Истата година се запишал на трговија, но следната година повторно ги преполагал испитите и тогаш ги поминува
9. Всушност Ајнштајн имал слаба меморија. Тој многу често ги заборавал родендените на неговата жена и на децата, па било многу вообичаено да се види Ајнштајн како кружи околу областа Принстон затоа што тој неможел да се сети каде живееПостојат многу чудни факти Ајнштајн кои се кратки и слатки, па затоа сега ви ги претставуваме уште неколку факти за го

loading...