Неверојатно откритие: Го реновирал подрумот а открил цел подземен град!

Loading...

Маж од Кападокија ја реновирал куќата од 1963 година, но, во подрумот пронашол нешто навистина неверојатно.Имено, во подрумот пронашол тунел кој водел до друга просторија, а потоа се нижеле само нови откритија…
Така сосема случајно е откриен најголемиот подземен град во Турција, кој се наоѓа на 85 метри под површината на земјата. За овој необичен град со право може да се каже дека е инженерско ремек дело и големо археолошко откритие.

 

Низ него тече вода која се пие, има вентилација, одделни станови, продавници, бунари, соби каде што се складирало оружјето, па дури и гробница. Во градот е пронајдено училиште, па дури и простории каде што се чувале животните.
Со понатамошна анализа е утврдено дека во градот би можеле да живеат 50.000 жители, а веројатно настанал во 7-ми или 8-ми  век п.н.е.
На следниот ЛИНК погледнете што направи овој човек откако му здосадила неговата одвратна гаража. 
 
Имено, во подрумот пронашол тунел кој водел до друга просторија, а потоа се нижеле само нови откритија…
Така сосема случ

loading...
Loading...