Никогаш, ама баш никогаш не смеете да ја гризнете семката на јаболката!

Може ли се да се претера со јадење јаболки? Претераното јадење носи и вишок килограми, а ја оштетуваат и глеѓта на забите.Кои се петте најважни работи кои треба да ги знаете за јаболкото?
1. Едно јаболко на ден и не ви е треба доктор, вели една изрека. Јаболките го намалуваат ризикот од канцер, срцеви болести, дијабетес и астма. Го намалуваат и нивото на холестерол и содржат антиоксиданси.
2. Како да ги одбереме најубавите јаболки? Оние кои се цврсти, со силна боја. Ако сакате слатки – златен делишес.
3. Треба да се чуваат на температура од два до четири степени. Така може да потрајат и до четири месеци со минимален губиток на нутритиви. Во фриждер чувајте ги во долната фиока, а крај нив ставете и влажна крпа за да имаат доволно влага.
4. Може ли се да се претера со јадење јаболки? Претераното јадење носи и вишок килограми, а ја оштетуваат и глеѓта на забите.
5. Дали нивните семки се отровни? Тие содржат амигдалин кој испушта цијанид кој е исклучително опасен, посебно во контакт со дигестивниот тракт. Ако голтнете семка од јаболка, нема проблем, лошо е да ги гризните семки. Но, за да дојде со несакани последици, треба да изедете многу семки, односно килограми јаболки, што е малку веројатно.Кои се петте најважни работи кои треба да ги знаете за јаболкото?
1. Едно јаболко на ден и не ви е треба доктор, вели една изрека. Јаболкит

Пронајдете не на следниве мрежи: