Никогаш повеќе нема да изедете повеќе отколку што треба- измерете ја совршената порција со помош на прстите!

Loading...

Истражувачите од Сиднеј осмислиле  многу  едноставна метода со  која секој  ќе може да ја пресмета тежината  на својата  порција храна  на чинијата и  тоа без употреба на вага или  други помагалаЧесто  луѓето  се наоѓаат во ситуација  да внимаваат на исхраната бидејќи  сакаат  да ослабат, но  поради  стилот на животот или  работните обврски  мораат  да јадат  надвор, во  ресторан или слично.
Тогаш  е многу  тешко да се процени колку всушност тежи една порција храна и   колкава е реалната енергетска вредност. Освен доколку постојано  со  себе не носите кујнска вага  прецизирањето на големината на порцијата  може да биде скоро невозможно.
Научници  од Универзитетот  во  Сиднеј пронашле многу  едноставно  решение кое помага да се пресмета точната количина храна на чинијата.
Како  се пресметува тежината на порција со помош на прстите?
Пример:
1.Измерете ја ширината со помош на 7 прсти.
2.Измерете ја должината со  пет прсти
3.Измерете ја висината со  4 прсти.
Користете  едноставна формула за  да добиете резултат  во грамови: ½ х ширина (7) х должина (5) х висина (4)Често  луѓето  се наоѓаат во ситуација  да внимаваат на исхраната бидејќи  сакаат  да ослабат, но  поради  стило

loading...