Нова технологија на Google ќе ги информира возачите за можни дупки на патот

Loading...

Google работи на многу интересни проекти од различни сфери, како што се управувачки автомобили, балоните Project Loon и дури планира да создаде сопствени роботи. Новитет е дека компанијата има патентирано интересен систем кој ќе им овозможи на автомобилите да ги откриваат дупките на патот кои се наоѓаат пред нив. За возврат, ова е проблем кој покрај обидите и инвестициите на многу држави, продолжува да биде причина за многу несреќи во глобални рамки, информира Engadget.Идејата на технолошкиот гигант е да развие иновативен софтвер, како и два сензори кои претставуваат GPS чип и вертикален акселерометар на автомобилите.
Кога возилото е блиску до дупка, на платното уште еден сензор за движење ги снима нејзините димензии, ја дава нејзината локација и ја закачува во Cloud серверите на Google.
Веднаш потоа, посебен алгоритам на компанијата ги анализира информациите со што ќе генерира индивидуален „здравствен извештај“ на патните правци. На овој начин, системот на Google се очекува да претстави многу брз, удобен и прецизен начин за справување со овој проблем со кој секојдневно се соочуваат милиони возачи.
Според податоците на аналитичарите, секоја година дупките на патот предизвикуваат штета од околу 6.4 милијарди американски долари, како и околу 11 илјади инциденти во глобални рамки.
Најверојатно компанијата ќе треба да поработи на софтверот уште неколку години, за да може да почне да го користи својот систем во реални услови.Идејата на технолошкиот гигант е да развие иновативен софтвер, како и два сензори кои претставуваат GPS чип и вертикален акселерометар на автомобил

loading...
Loading...