Нови 4 барања на денешниот масовен марш „ЗА ЗАЕДНИЧКА МАКЕДОНИЈА“

Бараме, Европската Унија без одлагање да ја прифати одлуката на правната бадентерова комисија од 1992. година која утврди дека признавањето на државата под името Република Македонија не претставува никаков терет и реална закана и е согласно меѓународното право и европските вредности. Ова е првото барање на граѓанската иницијатива до Могерини, ЕУ и НАТО.Бараме, Европската Унија без одлагање да ја прифати одлуката на правната бадентерова комисија од 1992. година која утврди дека признавањето на државата под името Република Македонија не претставува никаков терет и реална закана и е согласно меѓународното право и европските вредности. Ова е првото барање на граѓанската иницијатива од Могерини, ЕУ и НАТО.
-Бараме ЕУ, исто така, без одлагање да ја почитува препораката од 2009. година на Европската Комисија за отпочнување на преговорите на Македонија за членство во ЕУ со што ќе го покаже лидерството и директниот придонес кон „Мерит системот“ на владеењето на правото.
-Бараме од земјите-членки и генералниот секретар на НАТО, без понатамошно одлагање да ја применат едногласната пресуда на меѓународниот суд на правдата и согласно истата да упатат покана за членство на државата во НАТО со што ќе дадат придонес за стабилноста на регионот и сопствен пример за владеење на правото.
-Бараме од земјите-членки на ЕУ да го осудат мешањето на Премиер од соседството во внатрешните работи на Република Македонија, што е спротивно на европските политички норми и правото на сувереност на државите.Бараме, Европската Унија без одлагање да ја прифати одлуката на правната бадентерова комисија од 1992. година која утврди дека признавањето на држа

Пронајдете не на следниве мрежи: