НСА го користела Фејсбук за пристап до компјутерите на корисниците

Loading...

Само неколку дена откако НСА поткажувачот Едвард Сноуден обелодени ретко далечно интервју емитувано на SXSW, новите информации поврзани со неговата оригинална ризница на податоци покажува дека НСА некои од своите активности за надзор ги спроведува маскиран како Фејсбук сервер. Во извештајот, објавен од страна на „The Intercept“, вестите од сајтот ко-основан од поранешниот новинар на Гардијан, Глен Гринвалд, кој ги објави оригиналните документи на Сноуден, тврди дека НСА шири малициозен софтвер на компјутерите на корисниците под една програма наречена „TURBINE“.
TURBINE која, наводно, била дел од една поголема иницијатива за интелигенција наречена “Сопственик на Нет,” наводно била во можност да инфилтрира 85.000 до 100.000 компјутери низ целиот свет. Според документите наведени во извештајот, иницијативата вклучува голем број на целни операции со кодови-имиња и акроними, надвор од пулпа шпионски роман. Но оној кој, најверојатно, ќе ви ги подигне најмногу веѓите, е наречен „QUANTUMHAND“, наводно, го користи Фејсбук за да добијат пристап до компјутерите во целиот свет.

Во извештајот, The Intercept го детализираше она што го тврди за методите на НСА кои ги користи за извршување на експлоатирањето. Според нив, ова посебна фаза од операцијата ја почнале во 2010 година.
Фејсбук е под микроскоп, заедно со другите големи компании за технологија, во текот на изминатата година, во однос на тоа како таа комуницира со американската влада и со какви информации изобилува корисникот.
Од друга страна пак портпаролот на Фејсбук Џеј Нанкароу Машејбл изјави: „Ние немаме докази за оваа наводна активност“. Во извештајот, објавен од страна на „The Intercept“, вестите од сајтот ко-основан од поранешниот новинар на Гардијан, Глен Гринвалд, ко

loading...
Loading...