Обама остана без телефон поради буџетската драма во САД

Loading...

Финансиската драма во САД поради буџетот и понатаму продолжува.Веќе втор ден откако американската централа влада е под делумна финансиска блокада.
Демократите го одбиваат повикот за преговори со републиканците кои бараат одложување на Обамакер законот за обезбедување на здравствено осигурување на 40 милиони Американци.
Телефонот на Обама едноставно не звони со цел да се решат проблемите кои неочекувано се појавија со буџетот на САД.
Моментално над 800 илјади работни места се привремено спуспензирани, а кај службениците се појавува гнев.
Последната блокада на американската влада се случи во 1995-та и траеше три недели.
Освен што прави штета во реалната економија, неможноста на владата да исплаќа пари може и да предизвика пад на кредитниот рејтинг на САД, како што се случи пред 17 години.
Од ситуацијата трпат и туристите кои денеска налетаа на затворени врати на Статуата на слободата, националните паркови и  други знаменитости.Веќе втор ден откако американската централа влада е под делумна финансиска блокада.
Демократите го одбиваат повикот за преговори со републи

loading...
Loading...