ООН со застражувачки извештај: Планетата гладува!

Во извештајот на ООН за 2014 година, во Програмата на ООН за храна се проценува дека околу 1,5 милијарда луѓе од 91 земја живеат во потполна сиромаштија, додека 800 милиони луѓе се на работ на егзистенцијата.Нешто повеќе од 2,2 милијарди луѓе во светот се сиромашни или живеат близу границата на сиромаштијата, а таа бројка би можела да се зголеми како последица на глобалната финансиска криза и природните катастрофи, предупреди ООН.
„Посебно треба да се заштитат оние кои се загрозени од природните катастрофи, климатските промени и фанансиските удари. Тоа мора да биде сржта на нашата агенда, со цел да се осигура траен напредок“, стои во извештајот.
Според нив, основната социјална заштита за најсиромашните во целиот свет би сочинувала 2% од светскиот БДП.
Во преамбулата на извештајот, Хелен Кларк истакнува дека целиот свет би требало да допринесе во бробата против сиромаштијата, за да се дојде до успешно решавање на овој проблем.Нешто повеќе од 2,2 милијарди луѓе во светот се сиромашни или живеат близу границата на сиромаштијата, а таа бројка би можела да се зголеми како по

Пронајдете не на следниве мрежи: