Остра реакција на МАН по повикувањето на насилство од страна на Мирослав Грчев

Loading...

Македонската асоцијација на новинари (МАН) најостро реагира по објавувањето на последниот коментар на авторот Мирослав Грчев на интернет порталот Плусинфо. Во коментарот насловен “Со оган на Владата и на Советот на Град Скопје!”, авторот повикува на насилство кон неистомисленици и кон јавни институции со чии одлуки не се согласува, се вели во соопштението на МАН.-Сметаме дека објавувањето на текст кој завршува со коментар, цитираме: “ако ги запалиме бараките на Град Скопје и зградата на Владата – симболично одговорните топоси за ова злосторничко уништување на нашите животи, интегритет и достоинство – и ги „обработиме“ со градежна механизација, со булдожери и багери, Спомениците на Злото од „Скопје 2014“, е тогаш бидете сигурни дека тие скотови ќе ја сфатат пораката!” претставува јасен повик на насилство. За жал, станавме навикнати на вакви и слични повици на насилство и говор на омраза од страна на истакнати претставници на политичката опција на која и припаѓа господинот Грчев. Ваквите повици придонесоа до поголем број напади врз медиуми и новинари, што МАН го смета за апсолутно неприфатливо. Особено загрижува тоа што порталот кој изнесува ваков вид говор на омраза, и институциите како СЈО со кои соработува авторот на текстот, уживаат, или барем тврдат дека уживаат, поддршка од амбасади и меѓународни мисии во Македонија и од фондации финансирани од странските претставници, се вели во соопштението испратено од МАН.
Оттаму додаваат дека токму поради ова сметаат дека е потребно употребата на овој вид на говор на омраза да биде широко осудена, со цел да се спречи оставањето на впечаток дека поттикнувачите на насилство во политиката имаат поддршка и можат да сметаат на неказнетост.
Дополнително од Основното Јавно обвинителство информираат дека ги разгледуваат исте натписи и објави.
-Обвинителството ги следи сите натписи и објави и доколку пронајде елементи на кривично дело, а кое се гони по службена должност, ќе се поведе постапка согласно законот, информираа од ОЈО.-Сметаме дека објавувањето на текст кој завршува со коментар, цитираме: “ако ги запалиме бараките на Град Скопје и зградата на Владата &ndash

loading...