Осум неверојатни факти за соништата

Loading...

Секој човек има потреба од спиење. Дремката во текот на денот, спиењето во текот на ноќта, преспивање на целиот ден преку викендите. Речиси неразделно нешто што доаѓа со спиењето се нашите соништа. Научниците велат дека можеме да имаме неколку соништа во една ноќ, некои може да биде повеќе реални, некои матни, на некои може да се сеќаваме, а повеќето од нашите соништа ги забораваме. Проверете некои интересни факти кои не сте знаеле за соништа.
8. Студијата која ги испитува и истражувања соништата се вика онеирологија (oneirology).
7. Бројни познати пронајдоци биле замислени во соништата како што се: концептот за Google, филмот Терминатор, периодичниот систем на елементите и многу други.
6. И покрај немањето можност да гледаат, слепите лица сонуваат како и сите останати. Нивните соништа се подеднакво исти како соништата на луѓето со нормален вид, но се повеќе врз основа на слухот, допирање и со мирис.
5. 95% од соништата кои ги доживуваме ги забораваме.
4. Просечен човек има над 1800 соништа во една година. Тоа е проценка дека луѓето трошат скоро 2000 денови од својот живот сонувајќи.

 
3. Една студија од Шкотска покажала дека телевизијата може да ја определи бојата на нашите соништа. Луѓето кои гледале телевизија во црно и бело како деца доживуваат повеќе монохроматски соништа. Додека новите генерации кои гледаат телевизија на современи ТВ во над 95% од случаите имаат шарени соништа.
2. Познатиот говор  Martin Luther King Jr, “I have a dream” се случи кога Кралицата на Евангелието, Mahalia Jackson извикала на Мартин од зад сцената: “Кажете им за сонот, Мартин”. Првично тој не го планирал овој говор кога и кажал на Mahalia за неговиот сон. Таа го убедила да го каже тој говор и на целата толпа народ. Со остатокот од историјата сте запознаени.
1. Една ноќ пред шампионската борба, боксер Sugar Ray Robinson имал сон во кој тој го убил својот противник. Следниот ден, тој не сакал да се бори затоа што се плашел од неговиот сон, но по долго убедување од страна на локалниот свештеник решил да го стори тоа. Тој го поразил неговиот противник Jimmy Doyle во 8 рунда, а неговата нокаут бил толку силен што Jimmy починал нешто подоцна таа ноќ.Проверете некои интересни факти кои не сте знаеле за соништа.
8. Студијата која ги испитува и истражувања соништата се вика онеирологија (o

loading...
Loading...