Откриен е нов опасен вид на птичјиот грип во Холандија

Холандските власти соопштија денеска дека на една фарма во централниот дел на земјата откриле високо патоген вид на птичјиот грип и воведоа привремена забрана за транспорт на живина во радиус од еден километар околу сите живинарски фарми во Холандија. Холандските власти соопштија денеска дека на една фарма во централниот дел на земјата откриле високо патоген вид на птичјиот грип и воведоа привремена забрана за транспорт на живина во радиус од еден километар околу сите живинарски фарми во Холандија. 
Во соопштението на холандската Влада се наведува дека новооткриениот вид на грип е смртоносен за живината, но и дека од него може да се заразат и луѓето.
Властите синоќа најавија дека на фармата, на која е откриен птичјиот грип, во селото Хекендорп во централна Холандија, ќе бидат уништени околу 150 илјади парчиња живина. 
Холандија во 2003 година беше погодена од вирусот Х7Н7 на птичјиот грип и тогаш здравствените власти уништија околу 30 милиони птици.Холандските власти соопштија денеска дека на една фарма во централниот дел на земјата откриле високо патоген вид на птичјиот грип и воведоа приврем

Пронајдете не на следниве мрежи: