Откриена нова месечина на Сатурн

Loading...

Новите снимки од сондата Касин-Хигенс покажуваат дека е во тек формирање на нов природен сателит на Сатурн.Ситната топка од мраз не е диретно забележана, туку е случајно регистрирана во прстенот А, најоддалечениот прстен од Сатурн. Научниците во НАСА веќе ја крстија Пеги.

 
Прстените на Сатурн се состојат воглавно од мраз, со малку камен материјал. Најголемата месечина на Сатурн е Титан со пречник од околу 5 000 километри и има маса речиси два пати поголема од онаа на Земјата и Месечината заендо.
Титан настанал со одвојување од прстените при што прибрал многу материјал со себе. Ако Пеги сега се одвои, ќе биде неверојатно мала со пречник од само 50 сантиметир.
Ситната топка од мраз не е диретно забележана, туку е случајно регистрирана во прстенот А, најоддалечениот прстен од Сатурн. Научни

loading...
Loading...