Откриена нова планета со уникатна боја

Loading...

Американската вселенска агенција НАСА откри нова планета со доста уникатна боја.Необично за новата планета е што таа има изразито розова боја,
Според „Нешенл пост“ , новооткриената планета ГЈ 504 б е голема колку планетата  Јупитер, но има четири пати поголема маса.
Станува збор за досега најлесната екстрасоларна планета , која астронаутите ја открија со директно снимање на далечниата вселена.За нејзниото откривање најголема заслуга има меѓународниот тим на астронаути и телескопот Субару, сместен на Хаваите.
Розовата планета е оддалечена 57 светлосни години од земјата (околу 57 000 милијарди километри) .
Кога би можеле да отпатуваме до оваа џиновска планета би виделе запален  свет во боја на цвет од темна цреша, изјави МајклМекејвелн , член на НАСА  тимот кој ја откри планетата.
Боја планетата е резултат на топлина која  зрачи од неа. Температура на површината на планетата достигнува над 230 степени Целзиусови, иако растојанието помеѓу неа и нејзините ѕвезда околу 44 пати поголема отколку она меѓу Земјата и Сонцето.Необично за новата планета е што таа има изразито розова боја,
Според „Неше

loading...
Loading...