Откриено е кој е човекот монструм по кого е создаден Ханибал Лектор

Loading...

Томас Харис, творецот на еден од највпечатливите негативци во историјата на книжевноста и кинематографијата, Ханибал Лектор, го откри името на човекот кој му послужил како инспирација за овој лик.

Томас Харис, творецот на еден од највпечатливите негативци во историјата на книжевноста и кинематографијата, Ханибал Лектор, го откри името на човекот кој му послужил како инспирација за овој лик.
Kанибалот и сериски убиец Ханибал Лекотoр од филмот „Кога јагнињата ќе стивнат“ кого го глуми Ентони Хопкинс, со години ја фасцинира публиката. Убиецот кој е неверојатно интелигенен одамна се бара меѓу вистинските ликови. Уште во 1981 година читателите на романот сакаа да знаат, но по многу години, писателот Харис одлучи да ја открие вистината за тоа кој стои зад популарниот негативец.
Како 23 годишен новинар, тој во 1960-те години дошол во државниот затвор „Нуево Леон“ во Монтереј, во Мексико, за да го интервјуира Дајкс Ескју Симонс,  ментално болен човек, осуден на смрт заради убиство на три лица. Во таа прилика го запознал и лекарот и убиец „доктор Салазар“. Тој, наводно, му го спасил животот на Симонс, кога бил ранет при обид за бегство од затворот една година порано.
Прочитајте го остатокот од текстот на mkd-news.com

Томас Харис, творецот на еден од највпечатливите негативци во историјата на книжевноста и кинематографијата, Ха

loading...
Loading...