Ова се 10-те најдобри книги на сите времиња!

Loading...

Во 2007 година, Џ. Педер Зејн, уредникот на „Raleigh News & Observer“, побара од 125 врвни писатели да ги кажат имињата на нивните омилени книги – писатели како Норман Мејлер, Ени Пру, Стивен Кинг, Џонатан Френзен, Клер Месуд и Мајкл Чабон. Зејн ја објасни методологијата на листата на желби, како: „Учесниците може да ја одберат секоја работа, од секој писател, во било кој временски период… По доделувањето на 10 поени за секој првопласиран избор, второпласираниот избор добива 9 поени итн, а резултатите беа сумирани во „Top Ten List“ – Најдобрите од најдоброто“.
Листата со книги се наоѓа на следната страница, заедно со линкови до нивните електронски верзии. 
 

1. „Ана Каренина“ од Лав Николаевич Толстој
2. „Мадам Бовари“ од Густав Флобер
3. „Војна и мир“ од Лав Николаевич Толстој
4. „Лолита“ од Владимир Набоков
5. „Авантурите на Хаклбери Фин“ од Марк Твен
6. „Хамлет“ од Вилијам Шекспир
7. „Големиот Гетсби“ од Ф. Скот Фиџералд
8. „Во потрага по изгубеното време“ – Марсел Пруст
9. Раскази од Антон Чехов
10. „Мидлмарч“ од Џорџ ЕлиотЗејн ја објасни методологијата на листата на желби, како: „Учесниците може да ја одберат секоја работа, од секој писател, во било кој временс

loading...
Loading...