Ова се десетте најскапи вина во светот

Loading...

Денес православните верници го слават Св. Трифун – денот на виното. По тој повод решивме да ви ги издвоиме најскапите вина во светот. Зборот вино потекнува старогрчкиот збор Vinos. Од виновото грозје се прави шира, која потоа се остава да ферментира за да се добие поларен, но и софистициран пијалак познат како вино. Во многу области, зборот вино и неговите синоними се заштитени со закон, затоа што постојат и слични пијалаци на вино кои можат да бидат направени од овошје, ориз, цвеќе и мед.
1992 „Screaming Eagle“ – околу 80.00 американски долари
На аукција одржана во Napa Valley во 2008 година, на добротворен настан, пакет од 6 шишиња вино Screaming Eagleбеа се продадени за 500.000$. Покрај виното, купувачот добил и вечера во винаријата. Среќниот купувач е Chase Bailey, извршен директор на Циско системи.

1945 Chateau Mouton-Rothschild Jeroboam, 114,614 американски долари
Продадено на анонимен купувач на аукција на Кристи во 1997 година, ова шише доаѓа од она што познавачите на вино ја сметаат за најдобрата берба во дваесетиот век.

“Th.J” 1787 Chateau Lafitte,160,000 американски долари
На аукција на Кристи во Лондон во декември 1985 година било продадено едно шише Chateau Lafitte 1787. Ова вино се смета дека е произведено од визбата на Томас Џеферсон, поранешниот Претседател на САД, а на ова скапо шише вино изгравирани се иницијалите Th. J.на стаклото од шишето. Ова шише вино допрело до рацете на американскиот тајкун кој се сомневал за потеклото на четирите шишиња што ги купил. Конечно започнал истрага која го разоткрила потеклото на она што во тоа време се сметало за најскапото вино во светот.

1907 „Heidsieck“, 275,000 американски долари
На овие повеќе од  100 години стари шишиња со шампањ од винаријата Heidsieck во Шампањ, Франција им требали повеќе од 80 години за да стигнат до нивната дестинација. Во 1916 година биле натоварени на брод за да се достават до Руската Кралска фамилија, но бродоломот во близина Финска предизвикал да бидат изгубени во морето се до 2007 година кога нуркачите откриле преку 200 шишиња. Денес тие се продаваат во хотелот Ritz-Carlton во Москва.
Зборот вино потекнува старогрчкиот збор Vinos. Од виновото грозје се прави шира, која потоа се остава да ферментира за да се добие поларен, но и со

loading...
Loading...