Ова се најдобрите светски УНИВЕРЗИТЕТИ!

Очекувано, на листата на американскиот „News & Wolrd Report“, доминираат универзитети од САД. Прв на листата е Харвард, а по него е Технолошкиот институт во Масачусетс. Само два универзитети има во првите десет, а што не се на американско тло – тоа се Оксфорд и Кембриџ од Велика Британија.
При рангирањето, во обѕир се земени следниве критериуми: светска репутација на полето на истражувања, регионална истражувачка репутација, публикација, влијание на контекстуалното наоѓање цитати во меѓународната литература, број на најчесто цитирани научни проекти, меѓународна соработка, број на докторати, број на докторати во однос на бројот на академски личности.
Интересно е што на оваа листа се наоѓа и универзитетот во Белград, кој се сместен на 166-тото место во Европа, со освоени 33,2 бодови од можни од 100. На листата нема ниеден универзитет од Македонија.

Најдобрите 10 универзитети во светот:
Универзитетот Харвард (САД)
Технолошкиот институт во Масачусетс (САД)
Универзитетот во Калифорнија, Беркли (САД)
Универзитетот Стенфорд (САД)
Универзитетот Оксфорд (САД)
Универзитетот Кембриџ (Велика Британија)
Калифорнискиот технолошки институт (САД)
Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (САД)
Универзитетот во Чикаго (САД)
Универзитетот Колумбија (САД)
Најдобрите 10 универзитети во Европа:
Универзитетот Оксфорд (САД)
Универзитетот Кембриџ (Велика Британија)
Колеџот Империјал во Лондон (Велика Британија)
Универзитетскиот колеџ во Лондон (Велика Британија)
Федералниот технолошки институт во Цирих (Швајцарија)
Универзитетот во Единбург (Велика Британија)
Универзитетот „Пјер и Марија Кири“ (Франција)
Универзитетот во Минхен (Германија)
Универзитетот во Манчестер (Велика Британија)
КУ Левен (Белгија)Прв на листата е Харвард, а по него е Технолошкиот институт во Масачусетс. Само два универзитети има во првите десет, а што не се на американско тл

Пронајдете не на следниве мрежи: