Овошје кое е масно колку пршута!

Loading...

Иако ретко кој знае, некои овошја и зеленчуци се често вистински извор на масти. Можете ли да поверувате дека авокадото е масно исто колку и пршутата?Еве кои овошја и зеленчуци содржат доста масти.
Леблебијата, гравот, грашокот и леќата содржат прилични количини на масни материи, таканаречени липиди, додека за авокадото може да се каже дека е овошје кое предничи во тоа – масно е колку и пршутата.
На пример, 100 грама ореви содржат масти колку и 100 грама мајонез.
Во свежото овошје (кајсии, киви, малини, мушмули, банани и јаболки) и зеленчук (зелка, спанаќ, моркови, тиквица, дури и салата), па и во печурките исто така има масти, но во многу помали количини.
Вишните, ананасот, лубеницата, капините, грејпфрутот, рибизлите, цвеклото и репката се ретки видови на овошје и зеленчук кои не содржат масти.Еве кои овошја и зеленчуци содржат доста масти.
Леблебијата, гравот, грашокот и леќата содржат прилични количини на масни материи, таканаре

loading...