Пет технологии со чија помош ќе се врши поправка на автомобилите во иднина!

Loading...

Со новите методи коишто се користат во производството на автомобили, почнуваат да се менуваат и начините за нивниот поправка. Денес веќе зборуваме за нешта како „автомобилски оперативен систем“ или шасија, изработени од неконвенциални материјали – сите нешта кои бараат нов вид дијагностика и нов вид поправка.Поправката на автомобили во иднина веројатно нема да биде сфатена како „валкана работа“. Специјалистите за поправка ќе бидат добри механичари, но и одлични ИТ експерти.
Накратко ќе ги погледнеме иновациите во автомобилската сфера и ќе видиме како ќе се смени поправката на автомобилите во наредните години.
1. Евтини компјутери за дијагностика
Евтини и мали компјутери од типот на Raspberry Pi, ќе можат лесно да се вградуваат во новата генерација на автомобили. Овие компјутери ќе вршат дијагностика на автомобилот и ќе ги следат сите негови индикатори. На тој начин ќе му помогнат на секој сопственик сам да ги поправи малите дефекти или да ги менуваат помалите делови.
2. Нови апарати за производство и заварување
Сѐ повеќе производители на автомобили го користат алуминиумот како основен материјал во производството на шасии. Доаѓањето на нов, лесен и здрав материјал, ќе ги принуди авто-работилниците да направат комплетна замена на машините за производство и заварување. За разлика од формата на челикот, онаа на алуминиумот е тешка за модифицирање и по секоја веројатност поправката на шасијата во иднина ќе биде еквивалентна на нејзина целосна промена.
3. Праќање надградби преку Wi-Fi
Во денешно време, кога смартфоните имаат фирмверски или софтверски проблем, може да добиеме надградба со која директно можеме да го средиме дефектот – преку Wi-Fi. Истата метода лесно ќе се примени и во сферата на автомобилите.
4. Користење на дополнета реалност
Во иднина, техничарите можеби ќе носат heads-up дисплеи од типот на Google Glass за време на поправка. Овие дисплеи ќе им даваат информации за состојбата на деловите, кои инаку не се гледаат и ќе можат да се навигираат при процесот на поправање во реално време.
5. Креирање делови со 3D печатач
Во иднина, технологијата ќе овозможи поправка и на стари автомобили за кои веќе не се создаваат делови. Тоа ќе се случува со 3D печатачи – машини кои денес се прилично скапи, но чија цена неизбежно ќе почне да паѓа во следните години.Поправката на автомобили во иднина веројатно нема да биде сфатена како „валкана работа“. Специјалистите за поправка ќе бидат добри меха

loading...
Loading...