Петте најголеми мистерии кои никогаш не се разрешиле!

Loading...

Сите сакаме морбидни приказни кои и пркосат на логиката- било да верувате во духови и паранормални појави или не, овие прикажни ќе не наежат.1. Шанти Дева
Во 1930 година од Делхи, Индија која што тогаш имала четири години им рекла на своите родители дека некогаш живеела на местото викано Муттра ( сега познато како Матхура) нејзиното претходно име било Лудги  и била мајка на три деца, која што починала во тек на породување,
Девојчето упорно тврдело дека тоа е вистина па токму затоа нејзините родители се одлучиле детално да ја истражат нејзината приказна. Притоа,  се докажало дека постои село кое што се вика Муттра, и дека во него живеела жена која што се викала Лудги која што одамна починала. Шанти ја однеле во селото каде што таа почнала да зборува на локален дијалект и веднаш ги препознала мажот и децата од претходниот живот. Девојката дури  точно одговорила на 24 прашања кои што потврдиле дека ги познава сите факти од животот на Лудги. Со тоа сите добиле потврда за нејзината приказна. 

2.Случајот Таман Шуд
Морбидната фотографија е снимена  во 1919 година  ја објавил Сил Виктор Годдард. Фотографијата е групен портрет на војници кои што служеле во Првата светска војна.
Притоа, на фотографијата се појавило и лицето на Фреди Џексон, механичар кој што го убил авион два дена пред да биде направена фотографијата. Неговиот погреб бил одржан токму тој ден кога бил насликан портретот, а сите членови на посадата лесно го препознале неговото лице. Од денот кога е направена фотографијата и денот кога е објавена поминале многу години, но сиката  и понатаму останува мистерија, бидејќи никој успешно не ја докажал манипулацијата.

3. Недовршената трка на Џејмс Ворсон
Џејмс Ворсон на 3-ти септември 1873 година прифатил предизвик да собори рекорд во трчање од 30 километри.Тој бил предивикан да ја покаже својата брзина.  Неговите пријатели Хамерсон Бурнс и Бархам Висе, го следеле со кочија, а Бурнс со себе носел и камера. Џејмс не го губеле од вид и често се вртел да размени по некој збор со пријателите кои што го следеле. Тој трчал по средината на патот, но, одеднаш запрел, се наведнал и кратко вреснал. Имено, кога Ворсон тргнал да паѓа со таа страшна бучава, тој не паднал на земја туку целосно исчезнал во воздух. Фотографии од улицата ја докажуваат оваа приказна, бидејќи успеале да ја фотографираат. Потоа трагале по Џејмс, но безуспешно. Кучиња трагачи помагале во потрагата безволно доаѓале до местото каде што Ворсон наводно исчезнал, но од тогаш никој не го видел.
 

4.Случајот Таман Шуд
На плажата Сомертон во Аделаиде-Австралија во 1948 година било пронајдено тело на непознат маж кој што никогаш не бил идентификуван. Полицијата во близина пронашла и ковчег за кој што се верувало дека е негов, во ковчегот имало облека и уште неколку ситници, а сите ознаки од предметите биле отстранети. На парче хартија која што била пронајдена во џебот на мистериозниот човек пишувало „Таман Шуд“, последен примерок на книга, поема напишана на персиски јазик. Доктор кој што ја видел белешката на телевизија се јавил во полиција со информација дека токму таа книга се појавила на седиштето на неговиот отклучен автомобил. Од примерокот на книгата бил скинат токму тој дел. На задниот дел од корицата на книгата се наоѓале кодирани пораки кои што никој до сега не успеал да ги дешифрира: „MRGOABABD MTBIMPANETP MLIABOAIAQC ITTMTSAMSTGAB“. Името кое што се наоѓало на предниот дел од книгата ја довело полицијата до една жена која што рекла дека ја дала книгата на човек по име Боксал во текот на Втората светска војна.
При идентификувањето на телото таа потврдила дека тоа бил Боксал. Па, со тоа се мислело  дека мистеријата е откриена, но, се открило дека Боксал е жив и дека поседува неоштетена верзија на книгата. Случајот станал уште по занимлив бидејќи жената, која што го идентификувала човекот, живеела во Гленелгу – последен град кој што го посетил непознатиот мртовец пред да отпатува со автобус до своето конечно место. Притоа, жената ја замолила полицијата да не го бележи нејзиното име бидејќи била мажена и сакала да одбегне скандал. Поради полициски пропуст, нејзиниот идентитет сега е исто така познат а случајот Т.

5. „SS Ourang Medan“
Во февруари 1948 година, бројни бродови кои што се наоѓале во близина на Индонезија примиле повик за помош од од бродот „SS Ourang Medan“. Страшната порака гласела  „Сите официри, вклучувајќи го и капетанот лежат мртви. Можно е да е целата посада мртва:“ По оваа порака следела следна, морбидна искцана со морзеов код: „Јас умирам.“ Кога првата спасувачка екипа пристигнала до бродот, неколку часа подоцна, се обиделе да стапат во контакт со бродот, но не добиле никаков одговор. Потоа испратиле екипа која што се качила на бродот и она што го откриле било страшно поради што ова е една од најстрашните мистерии на сите времиња.
Сите членови на посадата на бродот биле мртви, нивните очи биле отворени, главите свртени кон сонцето, со раширени раце и со исплашени изрази на лицето. Дури и бродското куче било мртво, пронајдено како лежи на невидлив непријател. Koга се доближиле до котелот, спасувачката екипа осетила студ, иако температурата била близу до 44 степени. Била донесена одлука бродот да биде одвлечен до брегот, но пред да почнат од бродот почнал да се шири чад. Спасувачката екипа го напуштила бродот а тој потонал. Сега постојат три „објаснувања за оваа мистерија“ прва е шпекулацијата дека бродот превезувал неосигуран опасен материјал, друго труење со јаглен моноксид и конечно трето – паранормален феномен.
1. Шанти Дева
Во 1930 година од Делхи, Индија која што тогаш имала четири години им рекла на своите родители дека некогаш

loading...
Loading...