Писмо од Владиката Василије до Рускиот Гроф од 10 март 1754

Loading...

Во писмото испратено од Црногорскиот Владика Василије до Рускиот Гроф Шувалов се бара Русија да застане и да ги одбрани Православните народи Албанците, Македонците, Босанците,Црногорците, Србите и Бугарите, бидејки тие народи ја одржуваат Православната вера надевајќи се на помош од Русија но доколку Русија не се заложи за нив тие многу брзо би преминале во Мухамеданската вераВо писмото испратено од Црногорскиот Владика Василије до Рускиот Гроф Шувалов се бара Русија да застане и да ги одбрани Православните народи Албанците, Македонците, Босанците и Србите и Бугарите, бидејки тие народи ја одржуваат Православната вера надевајќи се на помош од Русија но доколку Русија не се заложи за нив тие многу брзо би преминале во Мухамеданската ВераВо писмото испратено од Црногорскиот Владика Василије до Рускиот Гроф Шувалов се бара Русија да застане и да ги одбрани Православните народи

loading...
Loading...