По 50 години разрешена мистеријата за непознатитеее звуци во океанот

Loading...

Пред 50тина години научницит регистрирале непознат звук во океанот за кој долго не можеле да откријат од каде доаѓа, се до минатата недела. 
Мистериозниот звук налик на оној на патките со години ги мачел океанографите. Постојано се нагаѓало дали звукот, кој за прв пат го чуле морнари во некоја подморница во почетокот на 60тите години, доаѓа од некоја риба или од друга подморница. Поинтересен е и фактот дека звукот се појавува на интервали од 3,1 секунди.
Така било се до минатата недела, кога наулниците добиле цврсти докази дека тие звуци ги произведува една раса на џуџести китови.
Списанието „Biologu Letters“ пишува за набљудувањет на овие китови, особено на нивната миграција кон Антартикот. За време на ова набљудување било откриено дека звукот кој тие го произведуваат е потполно идентичен со оној кој ги мачел океанографите речиси половина век.
  
Мистериозниот звук налик на оној на патките со години ги мачел океанографите. Постојано се нагаѓало дали звукот, кој

loading...
Loading...