Почина Габријел Гарсија Маркес

Нобеловецот Габријел Маркес почина на своите 87 години, пишува мексиканскиот Ел Паис.Маркес, писателот на „Сто години осаменост“, најмногу преведуваното и најчитаното дел на шпански јазик, бил хоспитализиран на 3 април во Мексико Сити поради воспаление на белите дробови, а состојбата по неколку дена му се подобрила и бил пуштен од болница.
Гарсија Маркес бил еден од најпопуларните писатели и многумина неговата популарност ја споредуваат со Марк Твен и Чарлс Дикенс.
Се родил на 6 март 1927 година во колумбискиот град Аркатака во областа Магдалена.
Бил колумбиски писател, новинар издавач и политички активист.
Ослабен од ракот, Маркес немал ништо напишано после својот последен роман „Сеќавањето на моите тажни ку*ви“ кој го објавил во 2004 година.
Зад себе оставил сопруга и два сина.Маркес, писателот на „Сто години осаменост“, најмногу преведуваното и најчитаното дел на шпански јазик, бил хоспитализиран на 3 април в

Пронајдете не на следниве мрежи: