Почина „Калашников“

Денес почина Михаил Калашников- 94, човекот кој го измислил прочуениот АК-47 Калашников.Калашников имал проблеми со срцето. Во последните неколку години преминал на интензивна нега во градот Ижевск- каде се наоѓала фабриката која ги произведува истоимените пушки.
Тој во болницата престојувал од 17-ти ноември оваа година.
Иако никогаш не ја завршил гимназијата, Калашников постигнал доста фасцинантен и траен подвиг во инжиниерството уште во 20-те години.
Тој е роден на 10-ти ноемрви 1919 година во селото Курије во Атлантскиот крај. Кариерата ја започнал на железницата, каде имал прилика да научи многу во врска со механиката.
Во Црвената Армија служел како командант на тенковите, а во 1941, бил тешко ранет во борба, и бил пратен дома.
Додека бил во болницата, започнал да работи на првата конструкција на оружје, а кратко после тоа започнал да работи во Москва, во авијацискиот институт.
Таму Калашников преживеал доста иновации за тенковите.
 Набрзо е унапреден на местото за Главен инжиниер.
Најпознатата пушка „Калашников“ ја дизајнирал во 1947 година.

Калашников ќе остане запамтен како измислител на најпопуларната пушка која од 1947 година кога била произведена во 70 илјади примероци. Автоматот „Калашников“ во употреба е во повеќе од 100 држави во светот, а неговиотконструктор е единствената личност која е истовремено одликувана со признанието „Херојот на Русија“ и два пати со признанието „Херојот на социјалистичката работа“

 Калашников имал проблеми со срцето. Во последните неколку години преминал на интензивна нега во градот Ижевск- каде се наоѓала фабриката која ги пр

Пронајдете не на следниве мрежи: