Почина последниот самурај, 30 години се криел во шума!

Поранешниот поручник на Империјалната војска на Јапан Хиро Онода продолжил да ја води герилската војна бидејќи не поверувал во веста на новините дека војната е готова, се додека неговиот јапонски кандидат не му пратил молба да ги прекине сите воени дејствија.Во деведесет и вората година во Токио починал Хиро Онода, војник кој бил заборавен на Филипинскиот остров Јубанг 1944 година и за кој војната траела до 1974 година, изјавија денеска јапонските медиуми.
Поранешниот млад поручник на Империјалната војска на Јапан продолжил да ја води герилската војна бидејќи не поверувал во веста од новините дека војната е завршена, се додека неговиот јапонски кандидат не му пратил молба да ги прекине сите војни дејствија.
Хиро Онода се родил во 1922 година, а во војска бил повикан во декември 1942 година каде служел како редар во пешадискиот полк, а подоцна завршил воено училиште и станал офицер.

Хиро Онода во 1944 година со помала група на дивезанти бил пратен на филипинскиот остров Лубан. Според зборовите на историчарите, Онода пред своето поаѓање од својот командир добил наредба „да ја продолжи борбата додека е жив и последен војник“!
Кога ја потпишал капитулацијата во 1945 година Онода, ги видел новините со вестите за завршетокот на војната, но сметал дека се работи за непријателска пропаганда и продолжил да ја води герилската војна, напаѓајќи ги филипинските и америчките воени објекти, полициските оделенија и складиштата за храна.
Овој јапонски војник во 1974 година случајно сретнал млад патник кој се обидел да го наговори да се врати во Јапан, но Онода го одбил со образложение дека за тоа нема одобрение од својот офицер.
Кога се дознало за сето тоа, јапонските власти го пронашле Јошими Танигучи кој бил директен претпоставен на Онода за време на војната и го пратиле на Лубанг.

Тангучи му издал наредба на Онода да ги прекине сите воени дејства.
Под притисок на Министерствата за надворешни работи во Јапан овој војник бил помилуван и се вратил во својата татковина.
Хиро Онода последните свои години од животот ги живеел на ранчот во Бразил каде ја основал организацијата „ Школа на природата“ чија главна цел била социјализацијата на младата генерација на запознавање на природата.
Напишал монографија и книга на посветени прашања на Втората Светска Војна, а најпозната негова книга е автобиографијата „Не се предавај: Мојата триесетгодишна војна“.Во деведесет и вората година во Токио починал Хиро Онода, војник кој бил заборавен на Филипинскиот остров Јубанг 1944 година и за кој војната траел

Пронајдете не на следниве мрежи: