Починаа 37 милиони пчели поради огледувањето на ГМО пченка!

Милион пчели умреа откако пред неколку недели беше засадена генетски модифицирана (ГМО) пченка во Онтарио, Канада. Локалниот пчелар, Дејв Шуит, кој произведува мед во Елмвуд, изгуби околу 37 милиони пчели.„Откако пченката почна беше засадена, нашите пчели почнаа да умираат“, изјави Шуит. Додека голем број пчелари ги обвинуваат инсектицидите за колапсот на многу пчели и многу земји во ЕУ ги забранија неоникотиноидите како класа на пестициди, американското Министерство за земјоделство сеуште ги нема забрането ваквите видови на пестициди, произведени од групацијата „Bayer CropScience“.
Двата најпродавани пестициди, Имидаклоприд и Клотианиди, се познати по тоа што навлегуваат во поленот и нектарот и може да оштета корисни инсекти, како што се пчелите. Маркетингот на овие агенси се совпадна со појавата на голем број смртни случаи во многу европски земји и во САД.
Во минатото, многу научници имаа проблеми во наоѓање на точната причина за масовната смртност, феномен кој го нарекуваа „колапс на колонијата“. Во САД, веќе 7 години по ред, бројот на пчели значително се намалува. „Откако пченката почна беше засадена, нашите пчели почнаа да умираат“, изјави Шуит. Додека голем број пчелари ги обвинуваат инсектициди

Пронајдете не на следниве мрежи: