Подгответе се за Велигденските пости, ова не смеете да го јадете

Loading...

Последната недела пред почеток на големиот Велигденски пост се нарекува сиропусна недела. Таа е од подготвителен карактер и подразбира дека треба телесно и духовно да се подготви за Воскресението Господово. Големиот пост е најважен посен период во текот на годината и затоа оваа недела, ако постите од наредната недела, морате да се придржувате до одредени правила во исхраната.
За време на оваа недела, забрането е да се јаде месо, но дозволно е да се јаде риба и јајца, што може да се конзумира и на денот воочи големиот пост, на Прочка, по што почнува периодот на пост.
Големиот пост воедно е и најстрог пост на црквата и задолжителен е за сите христијани. Во време на овој пост треба да се воздржуваме од конзумирање месо, јајца, сирење, млеко, значи секоја храна што содржи животински масти.
Риба и вино можат да се конзумираат само на Благовец, Лазарева сабота и Цветници. Среда и петок се строги пости на вода.
Првите три дена од првата недела на големиот пост, се пости строго. Тоа важи и за последната недела од постот, која се пости на вода.  Големиот пост е најважен посен период во текот на годината и затоа оваа недела, ако постите од наредната недела, морате да се придржувате до одреде

loading...
Loading...