Постои ли душата? Научниците на пат да го докажат тоа

Loading...

Душата навистина постои!
Прашањето за постоењето на душата малеки десетици генерации научници. Научниот пристап кон животот не предизвика откажување од  верата и од Бог кај многумина, само што веќе не веруваме слепо, туку бараме докази.
Неодамна голема фармацевстка светска корпорација објави дека успеала да докаже постоењето на душата. За што се работи?
Духот е материјален
Научниците имаат поинаков пристап кон истражувањето на суштината на душата. На пример рускиот професор Константин Коротков ја снимал во Санкт Петербург аурата на умирање и докажал дека светењето продолжува и по смртта, а потоа постепено се гаси. Телото потоа се претвора во апатичен објект, а аурата се распрснува во просторот. Што докажува тоа? – Дека енергетската обвивка живее подолго од организмот.
Друг Русин – професорот од Барнаул Палев Госков – пред неколку години успеал да докаже дека постоењето на душата го има кај секој и е слично како отпечаток на прстите, различно за секој поединец.
“Сите светски религии се сигурни: душа има секој човек – вели научникот. – Но никој досега не успеал да ја допре, ако не со раце, тогаш барем со апарати. Ние први изведовме серија експерименти, кои убедливо го покажуваат постоењето на човекот освен како физичкото тело и како енергетска супстанца. ” – вели професорот Госков.
Научниците го нарекле овој метод “материјализација на душата”. “Мрежата”, со која Госков ја фаќа човечката душа, била обична вода. Оваа супстанца е Најдобрата работа во универзумот. Таа е способна да ја сними секоја информација и како таа ја менува структурата. Суштината на експериментот е следнава: научниците ставиле исчистена од какво било влијание вода, да стои 10 минути во близина на човекот и потоа ја студирале нејзината структурата. Тие извршиле стотици такви експерименти и докажале: промени на водата се случувале секогаш, кај секој човек водата се менувала различно, а структурата на еден ист човек се повторува еднакво во водата. Значи секој човек има свој печат врз водата.
На вагата
Современите научници, кои биле платени од горе споменатата корпорација (кои екпериментирале во неколку земји), одлучиле да го повторат експериментот на современа основа но на друг начин. Тој е одржан во 1906 година од Данкан Мекдугал. Научникот ја мерел  тежината на болните на смртната постела (главно болни од туберкулоза) и открил дека во моментот на смртта секој од нив губел по 21 грам. Тогаш неговите противници се обидоа да докажат дека причината на оваа губење на тежината е во оксидирачките процеси се случуваат во телото на умирање.
Но современите истражувачи, спроведувајќи го истиот експеримент (модерната наука овозможува да не се качуваат тие што умират на вагата, туку мерењата да се вршат далечински), докажаа, со стопроцентна гаранција, дека по смртта човек навистина губи точно со 21 грам.
Освен тоа, научниците утврдиле, со апарати, дека од телата на умирање истекува некаква супстанца.
“Уште Хераклит во VI век п.н.е. сметал дека душата на човекот се состои од редок вид материјал, сличен на воздух и оган – раскажува за експериментот професорот Миха Рајф, шеф на оддел во еден од медицинските центри во Тел Авив. – Денес знаеме дека таа супстанца (што се губи во моментот на смртта) се состои од исклучително мали и одвоени едни од други атоми, чија густина е 176,5 пати помала од онаа на воздухот. И се чини, оваа супстанца дека не е дел од одреден орган – например срцето, туку рамномерно е распоредена во човекот. Претстојат уште долги истражувања.
Но ние сме сигурни дека сме душата или некоја друга витална супстанца во нас – постои! Според тоа заклучокот може да биде: присуството на душата е на пат да се докаже.
извор:актуално.комДушата навистина постои!
Прашањето за постоењето на душата малек

loading...
Loading...