Предупредувачки сигнали за рак на дојка кои жените треба ги знаат. Обрнете внимание на број 5!

Подоле е направена листа која сите жени треба да ја знаат. Ова се 12-те најчести знаци, од кои некои дури и не би ги очекувале.Исто така, направена е листа на најдобрите начини за спречување на рак на дојка.
A: Стврднување
B: Притисок
C: Ерозија
D: Црвенило и топлина
E: Чудна течност
F: Ситни дупчиња на дојката
G: Набори
H: Силно изразени вени
I: Вовлекување на брадавиците
J: Aсиметричност
K: Портокалова кожа
L: Невидлива грутка

Има два начини да ја спречите оваа болест да се појави и кај вас, а тоа се:
– Редовни контроли и рана дијагностика
– Правилен начин на исхрана, односно здрав животен стил
Внимавајте на консумацијата на месо, особено на прженото месо и црвеното месо
Внимавајте на месото приготвено на висока температура, особено внимавајте на прженото месо. Со тек на пржењето, се ослободуваат многу канцерогени материи со чија консумација значително го зголемувате ризикот за појава на овој тип на рак. Освен на овој тип, прженото месо влијае врз зголемување на ризикот за појава и на многу други типови на рак. Исто така избегнувајте го користењето и на црвеното месо, не консумирајте го повеќе од два пати неделно.
Внимавајте со алкохолот
Жените кои консумираат повеќе од еден алкохолен пијалок дневно имаат зголемен ризик за појава на карцином на дојка. Жените кои редовно користат поголеми количини на алкохол, имаат зголемено лачење на естроген, а освен тоа ја намалуваат способноста на организмот да ги користи витамините од групата Б, како и фолната киселина, кои имаат значајна улога во превенција на овој опасен тип на карцином.
Јадете многу овошје
Многу истражувања со сигурност веќе докажале дека овошјето и зеленчукот се главни намирници кои го штитат телото од малигни промени. Супстанците и антиоксидантите кои се наоѓаат во секое овошје и зеленчук се непроценливо богатство за организамот. Внесувајте ги што е можно повеќе.
Внимавајте на маснотиите
Луѓето што внесуваат помалку маснотии со исхраната во текот на денот, имаат за околу 20 % помали шанси да заболат од карцином на дојка, за разлика од жените кои воопшто не внимаваат колку маснотии внесуваат.
Телесната тежина е клуч за здраво тело
Здравата телесна тежина е особено важна за превенција на било кој карцином, па и многу други здравствени состојби. Студиите покажале дека жените кои имаат индекс на телесна тежина поголем од 30 имаат за 31% поголеми шанси да заболат од рак на дојка – за разлика од жените кои имаат индекс на телесна тежина помал од 30. Особено треба да внимаваат жените по менопауза.
Ова се само неколку кратки совети кои се клучни за превенција од карцином на дојка. За секоја жена е особено важно колку што може повеќе да се придржува кон овие совети, особено жените кои имат генетски предиспозиции за оваа болест, и секако редовни рутински контроли.Исто така, направена е листа на најдобрите начини за спречување на рак на дојка.
A: Стврднување
B: Притисок
C: Ерозија

Пронајдете не на следниве мрежи: