Премиерот Димитриев во Стајковци и Инџиково – куќите се санираат, граѓаните благодарни

Претседателот на Владата на Република Македонија, Емил Димитриев и денеска е на терен во поплавените подрачја. Тој заедно со министерот за труд и социјална политика Диме Спасов и министерот за одбрана Зоран Јолевски, изврши увид во активностите за санација во населените места Стајковци и Инџиково.Димитриев беше брифиран од припадниците на АРМ за моменталната состојба на терен.
Сe поголем број исчистени улици и домови, се обновува инфраструктурата, дезинфекцијата е во тек, а наскоро ќе започне и обесштетувањето. Граѓаните изразија благодарност до Димитриев за ажурноста на институциите и санирањето нивните куќи и дворови.

Сите улици во Стајковци се пробиени и секојдневно се исфрлаат наноси на шут и кал.  Само во текот на вчерашниот ден биле исфрлени 8.100 тони на кал.
Градежната механизација и денеска е на терен, а има воведено и посебен сообраќаен режим.
Покрај припадниците на АРМ на терен работат и волонтери вработени во државни институции.  Од 750 до 1100 волонтери дневно им помагаат на граѓаните.
Местата кои се исчистени се дезинфицирани. Во 86 проценти од куќите е извршена дезинфекција, односно во 1848 домови.
Комисијата за обесштетување била на терен.Димитриев беше брифиран од припадниците на АРМ за моменталната состојба на терен.
Сe поголем број исчистени улици и домови, се обновува инф

Пронајдете не на следниве мрежи: