Претседателот Иванов учествува на 18. Самит на земјите од Централна Европа

Loading...

Започна 18. Самит на земји од Централна Европа. Претседателот Иванов, од денеска е во Братислава, и учествува на 18. Самит на земјите од Централна Европа, чиј домаќин е претседателот на Словачката Република, Иван Гашпарович.
Притоа, на маргините на Самитот, на кој своето учество го потврдиле деветнаесет претседатели од нашиот регион и од Централна Европа, претседателот Иванов ќе оствари повеќе билатерални средби.

Претседателот Иванов изрази задоволство од интензитетот на билатералните односи и соработка на политичко ниво и дополни дека недоволно се искористени потенцијалите за посодржајна економска соработка. Иванов беше информиран за актуелните политички и економски состојби во Црна Гора, како и предизвиците со кои се соочуваат во евроатланските процеси. Беа разменети мислење за состојбите во регионот.
Заедничкиот заклучок од средбата е дека регионот има уште отворени прашања и комплицирани односи кои претставуваат пречка во регионалната соработка, но истовремено испраќаат негативна слика за реалноста. Претседателот Иванов истакна дека немоќта кај некои балкански лидери иднината на регионот да се стави на преден план час поскоро ќе биде надмината.
Започна 18. Самит на земји од Централна Европа. Претседателот Иванов, од денеска е во Братислава, и учествува на 18. С

loading...
Loading...