Проблемите со недостатокот на железо може да ви го отежни секојдневното функционирање,препознајте ги симптомите!

Здравствените стручњаци сметаат дека голем број жени имаат проблеми со недостатокот на железо во крвта, а тоа вклучува и физички активни личности кои се грижат за своето здравје.Овие се неколку знаци што ви говорат дека треба да го проверите нивото на железо во крвта.
УМОР
Првиот и најочигледниот симптом е уморот. Поради неговиот недостаток телото потешко произведува хемоглобин кој преносува кислород низ телото,а поради тоа можете да чувствувате хроничен умор кој никако не се решава со одмор.
ДЕКОНЦЕНТРАЦИЈА
Ниското ниво на железо во крвта може да пречи на работата на нервниот систем и затоа личноста може да искуси потешкотии во концентрацијата и недостатокот на внимание.
ГУБЕЊЕ ИНТЕРЕС
Иако ова не е еден од примерните симптоми, може да се појави заедно со проблемите со концентрацијата.
БЛЕДИЛО
Иако овој симптом многу зависи од самиот тен и природната боја на кожата, кај некои луѓе недостатокот на железото може да се манифестира со бледило.
ПРОБЛЕМИ СО ВЕЖБАЊЕ
Ако одеднаш ви е тешко да ги правите вообичаените,секојдневни вежби,телото можеби ви говори дека му недостига железо во крвта.
БОЛКИ ВО МУСКУЛИТЕ
Мускулфибер е нормална појава по квалитетните вежби,но ако ве мачи изразито јака,невообичаена болка,може да биде проблемот во железото. На мускулите им е потребно железото за нормално опоравување.
КРШЛИВИ НОКТИ
Поради недостатоокот на железото во крвта ноктите може да ви станат кршливи а во коренот на ноктот ќе се појават бели дамки во облик на полукруг кој исто така може да биде индикатор на истиот проблем
ЧЕСТИ НАСТИНКИ
Последницата од недостатокот на железо може да биде и падот на имунитетот а со тоа станувате подложни на болести и инфекции.
ПРОМЕНА ВО БОЈАТА НА УРИНАТА
Ова е симптом кој веднаш ќе го воочите. Иако на бојата на урината може да влијаат и некои намирници, како што е на пример цвеклото, луѓето кои имаат ниско ниво на железо во крвта имаат црвенеста мокрача.Овие се неколку знаци што ви говорат дека треба да го проверите нивото на железо во крвта.
УМОР
Првиот и најочигледниот симптом е у

Пронајдете не на следниве мрежи: