Пронаоѓачот на World Wide Web : Не очекував мачиња!

Loading...

World Wide Web – која ja слави својaта 25-годишнина во среда – несомнено воведе масовни иновации во својата четвртина од постоењето, но она од што најмногу е изненаден пронаоѓачот Тим Бернерс-Ли се корисничката восхитеност од мачиња. Бернерс-Ли учествувал во Q&A (исто така познато како АМА или „прашај ме што сакаш“) на популарната социјална мрежа за пораки „Reddit“ и кога го прашале што е главната причина зошто луѓето го користат интернетот, прашање кое тој не го очекувал, неговиот одговор бил едноставно: „мачиња“.
Но од неговите одговори не беа сите задоволни. Тој предвиде фасцинантен увид во состојбата на онлајн светот, истакнувајќи дека е „и загрижен и возбуден околу својата иднина“. Тој исто така ја сподели неговата перспектива на Едвард Сноуден, велејќи дека „whistleblower може да биде сето она што го заштедува општество.“

„Бидејќи тој немал други алтернативи, ангажиран како новинар/со новинар да биде внимателен за тоа како била произведена и распространета една важна целокупна интернет мрежа, корисна на светот, мислам дека тој треба да биде заштитен и ние треба да имаме начини на заштита на луѓето како него“ пишува тој.
„Бидејќи можеме да се обидеме да дизајнираме совршени системи на владеење и тие никогаш нема да бидат совршени, а кога тие нема да успеат, тогаш „whistleblower“ може да биде сето она што го заштедува општество.“
Бернерс-Ли, исто така, покрена неколку алтернативни имиња за кои смета, освен на „World Wide Web“, вклучувајќи Mine of Information, The Information Mine and The Mesh.

Тој исто така коментираше за зголемениот надзор и рече дека ќе биде во корист на агенциите за да го користат за борба против криминалот.
„Мислам дека некои од следењата на мрежата од страна на владините агенции ќе бидат потребни за борбата против криминалот“, пишува Бернерс-Ли. „Ние треба да измислиме нов систем на проверки и рамнотежа со невидена моќ, кој ќе биде во можност да истражува и да ги одржи агенциите кои го прават тоа и се одговорни пред јавноста.“
Тој, исто така ги оспори гласините дека „404“ порака за грешка се појави како резултат од тоа што немало соба 404 во зградата на неговата канцеларија во тоа време. Неговиот одговор беше: „Не, нема смисла“.Бернерс-Ли учествувал во Q&A (исто така познато како АМА или „прашај ме што сакаш“) на популарната социјална мрежа за пораки &bdquo

loading...
Loading...