Првата селфи фотографија во историјата: Автопортретот на Роберт Корнелиус

Иако, неконтролираното зголемување на техника е прилично ново, зборот селфи сам по себе  далеку од тоа дека е строго модерен феномен. Всушност, автопортретот е изненадувачки честа појава во раните денови на појава на фотографијата, кога во експерименталното  било по погодно, фотографот да биде и модел. Се смета дека првиот воопшто направен фотографски портрет е всушност селфи. Ваквата слика е првпат видена во 1839 година, од страна на хемичарот и фотографскиот ентузијаст од Филаделфија,Роберт Корнелиус. Корнелиус ја поставил својата камера горе во задниот дел од нивната фамилијарна продавница во Филаделфија. Тој сликал со отстранување на капакот на објкеот и трчајќи во кадарот, каде седел една минута пред да го покрие објективот. На позадината напишал ““The first light picture ever taken. 1839.”Иако, неконтролираното зголемување на техника е прилично ново, зборот селфи сам по себе  далеку од тоа дека е строго модерен феномен. Всушност

Пронајдете не на следниве мрежи: