РАЈ ВО ШВАЈЦАРИЈА-ЗА СЕКОЈ ЖИТЕЛ ПО 2.000 ЕВРА МЕСЕЧНО

Loading...

Во Швајцарија неодамна заврши собирањето на потписи за иницијативата – секој возрасен жител на државата, без оглед дали има има работа или не, да добива месечно универзален приход во износ од 2.500 франци -2029 €.За оваа иницијатива во Швајцарија од април минатата година се започнало со собирање на потписи, а дале поддршка над 130.000 луѓе, пишува Indikator.ba. Според таа иницијатива, оној што заработува над 5.000 франци во иднина ќе добива 2.500 франци универзален приход и 2.500 франци плата.
„Со нашата иницијатива сакаме да го промениме размислувањето во професионалниот свет, кој премногу се концентрира на профит. Универзалниот приход ќе им овозможи на луѓето да бараат работа што ќе ги задоволува, без оглед на тоа колку добро или лошо се платени за неа“, изјавил економистот Даниел Штрауб за швајцарското списание “20minit”, кој всушност ја покренал иницијативата…
Повеќе на mkd-news.comЗа оваа иницијатива во Швајцарија од април минатата година се започнало со собирање на потписи, а дале поддршка над 13

loading...
Loading...