Растенија кои се вистинска бомба со кислород. Мора да имате барем едно од нив во домот!

Loading...

Растенијата влијаат на квалитетот на воздухот во животниот простор. Го чистат воздухот од токсини, влага и создаваат совршена животна средина.Алое – ова растение е одлично за зголемување на нивото на кислород. Исто така, апсорбира јаглерод диоксид, јаглерод моноксид и формалдехид. Едно алое има ефект како девет биолошки пречистувачи на воздух.
Фикус – ова растение е едноставно за одржување бидејќи не бара премногу светлина. Ефикасно го чисти воздухот од формалдехиди. Но, треба да внимавате бидејќи листовите се отровни и не е препорачливо да се одгледува во домови во кои има деца и домашни миленици.
Бршлен – растение што секој треба да го има. Отстранува 60% токсини од воздухот и 58% честици на фекалии во рок од шест часа.
Зелен лилјан (пајак-растение) – ова растение има способност да врши синтеза во услови на минимална осветленост. Одлично апсорбира токсини од воздухот: формалдехид, стирен, јаглерод моноксид и бензин. Едно растение ефикасно чисти воздух во 200 квадратни метри простор.
Естрагон (змиска трева) – ова растение скоро е неуништиво и одлично е за домот. Многу е отпорно, му треба малку светлина за фотосинтеза. Освен што ги отстранува токсините, добро е и за спалната соба бидејќи во текот на ноќта произведува кислород.
Лилјани – одлично ги отстрануваат хемиските отрови од воздухот. Го филтрираат формалдехидот, како и трихлоретиленот.
НАСА тврди дека секое домаќинство треба да има помеѓу 15-18 од наведените растенија на површина од  500 квадратни метри. При нивното распоредување не треба да се прескокне спалната соба.Алое – ова растение е одлично за зголемување на нивото на кислород. Исто така, апсорбира јаглерод диоксид, јаглерод моноксид

loading...