Редок феномен: Се појави светлина во Нов Зеланд за време на земјотресот

Приказните за мистериозните светла кои што се појавуваат за време на посилни земјотреси постојат уште одамна, а до сега овој феномен бил поврзуван со НЛО или масовна хистерија, иако постојат доверливи сведоци за овие несекојдневни појави уште од 1888 година.Во последните години неколку такви појави се снимени и со камера, поради што никако не можеле да бидат занемарени.
Најновите снимки доаѓаат токму од Нов Зеланд, кој претрпе силен земјотрес на 13 ноември, а многу преплашени мештани говорат дека во текот на земјотресот виделе интензивна, сина светлина на небото.

Научниците предложиле неколку можни објаснувања за овој феномен, вклучувајќи ја и некогаш популарната теорија дека светлата ги креираат пизоелектрични полиња коишто ги произведуваат одредени карпи.

Ваква спектакуларна глетка може да се види само во тек на земјотрес со јачина од пет степени или повеќе, а досега тој феномен е забележан кај само 0.5 отсто од земјотресите.Во последните години неколку такви појави се снимени и со камера, поради што никако не можеле да бидат занемарени.
Најновите снимки доаѓаат

Пронајдете не на следниве мрежи: