Референдумот во Донецк е закажан за 11 мај

Loading...

Доколку биде изгласан на референдумот, суверенитетот ќе му овозможи на Донецк да стапи во федеративни или конфедеративни односи со било која земја, независно од географската положба – вклучувајќи ги Русија и Украина, или пак да стане независна држава.Раководството на самопрогласената Народна Република Донецк ќе одржи референдум за суверенитет во исто време со областа Луганск. А референдумот ќе се одржи најдоцна до 11 мај – изјави еден од лидерите на републиката, Денис Пушилин.
Доколку биде изгласан на референдумот, суверенитетот ќе му овозможи на регионот на Донецк да стапи во федеративни или конфедеративни односи со било која земја, независно од географската положба.
Пушилин нагласи дека изборите за претседател на Украина кои се закажани за 25 мај нема да се одржат во Донецк, но и дека до референдумот областа Донецк сепак ќе му плаќа данок на Киев.Раководството на самопрогласената Народна Република Донецк ќе одржи референдум за суверенитет во исто време со областа Луганск. А референдумот ќе с

loading...
Loading...