Рекордно жешка година – дали ги чувствуваме последиците на климатските промени?

Loading...

Можеби беше пријатно кога во ноември се` уште излегувавме со летна облека. И веројатно беше забавно, но какви последици носат овие промени? Минатогодишното топло време се покажа доста загрижувачко кога НАСА објави дека 2015 година е најтоплата година досега.
Уште позагрижувачко е дека во 2016 година следува овој тренд. Според научниците од НАСА, април бил седмиот последователен рекордно топол месец.
Околу 99% е сигурно дека оваа година ќе го сруши рекордот на претходната.
Некои специјалисти лани тврдеа дека невообичаено топлото време се должи на Ел Нињо и арктичкиот вертекс – два нормални феномени. Но, Ел Нињо не сруши ниту еден од своите рекорди и станува јасно дека глобалното затоплување е главниот виновник за драматичните промени во климата.Минатогодишното топло време се покажа доста загрижувачко кога НАСА објави дека 2015 година е најтоплата година досега.
Уште позагрижувачко

loading...