Робин О Нил: Република Македонија уште од самиот почеток се соочува со непријателство од соседните држави

-Република Македонија беше единствениот дел од поранешна Југославија кој се движеше кон независност сосема мирно. Тоа беше големо достигнување во време кога Македонија се наоѓа под голем притисок од поголемите соседи, изјави ексклузивно за Програмата „Гласот на народот“ со Слободан Томиќ, британскиот амбасадор и прв медијатор во спорот околу името, Робин О Нил.  
-И кога јас прв пат дојдов да ја запознаам Македонија во 1992 година, јас, исто така, бев длабоко импресиониран од чувствата за национално единство и на напорите и од власта и од албанската заедница да се работи на систем во кој јазикот на албанската заедница беше признат и му се даде свој израз. Тоа е прашање на длабоко жалење поради тоа што 25 години подоцна, по толку многу што е постигнато во Македонија, дека оваа национална солидарност сега е доведена во прашање, истакнува О Нил.
Медијаторот О Нил додава „Република Македонија уште од самиот почеток се соочува со непријателство од соседните држави, како и со долгата и бесмислени кампања од страна на Грција за да се спротивстави на употребата од страна на Македонија на своето соодветно меѓународно име“.
– Тоа е од суштинско значење за успешната иднина на Република Македонија како просперитетна и независна држава, па дури и за нејзиниот опстанок.  Сите нејзини граѓани треба да работат заедно како заедница во која културната разновидност може да напредува во рамките на Македонија (државата) и да се почитуваат националните институции врз основа на единство, и тоа е јасно да се стави до знаење со остатокот од светот, потенцира тој.
На крајот првиот медијатор во грчко македонскиот спор порачува: „Тоа е на овој начин на кој Македонија може најдобро да се спротивстави на странските притисоци и да ја одржи својата суверена независност“.
  
-И кога јас прв пат дојдов да ја запознаам Македонија во 1992 година, јас, исто така, бев длабоко импресиониран од чувствата за наци

Пронајдете не на следниве мрежи: