Рудникот за олово и цинк „Тораница“ почнува со работа

Рудникот за олово и цинк „Тораница“ од Крива Паланка  повторно почнува со работа. Рестартирањето на рударскиот капацитет ќе биде одбележано денеска со симболичен настан во општината, во соработка со новиот концесионер, бугарската компанија „Минстрој“.За рестартирањето „Минстрој“ во Македонија ја основаше фирмата „Булмак 2016“, која доби дозвола за експлоатација на олово и цинк. Согласно договорот со Владата, „Булмак 2016“ во август годинава го рестартираше производството и во рудникот „Злетово“ во Пробиштип.
„Минстрој“ ќе ги менаџира „Злетово“ и „Тораница“ за годишна концесија од два милиона евра. По потпишувањето на договорот концесионерот најави дека ќе ги врати на работа околу 1000-те вработени во два рудника, со кои претходно стопанисуваше компанијата  „Индо минерали“.
Според последните податоци на Министерството за економија, во државава активно работат над 150 рудници претежно за експлоатација на олово, цинк, бакар, сребро и злато. Во рударскиот сектор, кој  учествува со 1,5 проценти во БДП на државата, се ангажирани околу 13.000 работници. Индексот на индустриското производство во секторот Рударство и вадење камен во период јануари – јуни годинава, во однос на истиот период лани, бележи пораст од 3,5 проценти, а на бројот на  работниците 1,4  проценти. За рестартирањето „Минстрој“ во Македонија ја основаше фирмата „Булмак 2016“, која доби дозвола за експлоатација на олово и

Пронајдете не на следниве мрежи: