Сакате гумени бонбони?Кога ќе дознаете од што се направени нема да ви текне повторно да ги јадете!

Округли и слатки, бомбоните се толку вкусни во сите различни вкусови. Но, дали знаете ли од што е нивниот состав?„Шелак“ исто така познат под името кондиторска глазура, е направен од изметот на бубачката- женка по име „Лак“, „староседелец“ во Индија и Тајланд.
Изметот се преработува, а потоа се раствора во алкохол и со тоа се добива течен намаз, кој притоа се прска по бомбоните, но исто така се употребува и како лак за паркет и мебел.

Оваа течност исто така се прска и по јаболките во продавниците, за да се одржуваат свежи. Кога ќе одберете свежо јаболко протрлајте го со некоја  крпа, и тоа ќе засвети поради природниот изглед на заштитниот восок кој веќе се наоѓа во кората на јаболкото. Но, ако таквото јаболко најпривн го измиете, нема да успеете да го произведете истиот ефект бидејќи водата го собира тој природен восок.
Јаболкото во продавницата мора да биде измиено од санитарна причина, а потоа и  попрскани со фин слој од глазурата за да го вратат својот заштитен слој на кората. Без тоа попрскување јаболките би скапале многу брзо.„Шелак“ исто така познат под името кондиторска глазура, е направен од изметот на бубачката- женка по име „Лак“, „стар

Пронајдете не на следниве мрежи: