Само ПУТЕР и ЛИНИЈАР се потребни за рано откривање на КОБНА БОЛЕСТ од која многумина умираат!

Loading...

Уште еднаш е докажано дека медицината секој ден сѐ повеќе се развива и дека младите студенти се трудат за да го покажат тоа.Џенифер Стампс, одлична студентка од Универзитетот на Флорида, смислила едноставен, но генијален тест кој можеби ќе помогне при раното откривање на Алцхајмеровата болест.
За нејзиниот тест не се потребни многу работи – само линијар и малку путер.
Сетилото за мирис е поврзано со кранијалниот нерв, кој прв страда кога когнитивниот дел од мозокот ќе започне да изумира. Со линијар се мери од која оддалеченост лицето може да го почувствува мирисот на путерот.
Роузбад Робертс, ментор на Џесика Стампс, е оптимистичен кога станува збор за овој тест и горд е на студентката поради нејзината иновативност.
Сето ова звучи интересно, но нејзиниот тест и понатаму е на ниво на хипотеза, а се чекаат понатамошни истражувања кои можеби ќе му помогнат на тестот да влезе во употреба.
Џенифер Стампс, одлична студентка од Универзитетот на Флорида, смислила едноставен, но генијален тест кој можеби ќе помогне при раното откривање на

loading...
Loading...