Самоуправувачки такси возила дебитираа на улиците на Сингапур

Loading...

Првите самоуправувачки такси возила од денес ќе превезуваат патници во Сингапур, информираа светските агенции.Патниците ќе можат да нарачаат преку смартфоните бесплатен превоз со такси, чиј оператор е новоформираната компанија за софтвер за автономни возила – nuTonomy.
Иако голем број на компании, меѓу кои Google и Volvo веќе испробале самоуправувачки возила на јавните патишта пред неколку години, nuTonomy тврди дека ќе биде првата компанија што им нуди транспорт на луѓето.
Таа ќе ја надмине и Uber, која планира да лансира превоз со автономни автомобили во Питсбург, Пенсилванија.
Услугата ќе стартува во мал обем – засега со шест автомобили, кои до крајот на годината треба да нараснат до десетина. Во почетокот тие ќе се движат во ограничен периметар.
Крајната цел, според претставниците на nuTonomy, е до 2018 година во Сингапур да има целосни флотила од самоуправувачки такси возила. Ова ќе помогне драстично да се намали бројот на автомобили на блокираните сингапурски патишта – од 900.000 на 300.000 според зборовите на главниот оперативен директор Даг Паркер.Патниците ќе можат да нарачаат преку смартфоните бесплатен превоз со такси, чиј оператор е новоформираната компанија за софтвер за автономни возила

loading...