Сашко Кукулев: Само еден силен отпор од наша страна може да не зачува од грабеничките посегнувања

Loading...

Браќа и сестри Македонци овие лудории од НЕмакедонски фрази, овие бркотници од НЕмакедонска политика оваа дилогика од искривоколчена синтакса ќе роди од пепелта феникс, реше Сашко Кукулев.-Само еден поглед е доста да се видат ужасните потреби на нашата таковина, благодарејќи на последните политички настани и географската положба на Македонија денес се собрале севозможните надворешни елементи кои воодушевени од своите проазни планови и интереси за нашата иднинаслободно ја вложуваат својата енергија, го засилуваат антагонизмот што и така постои во змејава. Само еден силен отпор од наша страна може да не зачува од грабеничките посегања, затоа сме заедно, затоа се собираме, затоа се обединуваме во еден опш комплекс , во една народна сила за да ја зачуваме иднината на својата татковина, затоа сме тука и затоа сме заедно Македонци, Албанци, Турци, Срби, Бошнаци, Роми, христијани и муслимани, истакна Кукулев.
Тој додаде и дека заедничкото живеење под македонското сонце кое подеднакво допира кон е стремежот на сите македонски граѓани каде и да се наоѓаат. Заедно сме затоа што сме силно и цврсто решени долгата македонска историска ноќ да ја претвориме во вечен ден во кои има место за сите-за никој никогаш да не помисли да  го раздели црвеното од жолтото и за никој никогаш да не помисли да го раздвои братот од брат и тоа нема да ви помине.
-Големиот Анте Поповски пеел стиснете ги тревките и неа ќе ја изцедите, наслонете се врз каменот името ќе и го чуете, симнетесе во рекине дното со неа ќе ве почести, легните да починете и ноќта со неа ќе ве покрие и на овој даб името ќе го напишам дождовите да го симнат, жедните в земја да се напојат, на оваа нива грутка од тебе ќе посеам, класот да никне со неа внучињата да ни ги нахраниш, на овој рид ќе оставам и кога ќе заминам пак да те гледам-Еве ја таа проста земја од дволичен камен и сонце, децата уште не заодени каде откопуваат лобани по градините, еве ја таа проста земја каде што пајажини од води мудро слободна каде што запишала селски имиња на местата по црквите каде што стојат иконите и каде летото како судбина трае до последниот востанат-Ете ја таа проста земја од заморено дишење и од молк низ која времето одминува и пак се враќа со неа да го сподели лажното траење на лагата. О ене ја таа земја од грч и од чекање што ги научи и ѕвездите да шепотат на Македонски , а никој не ја знае, од вечерва целиот Балкан ја знае вистината за Македонија, нема да престанеме-нема да ни помине!, порача Кукулев.-Само еден поглед е доста да се видат ужасните потреби на нашата таковина, благодарејќи на последните политички настани и географската положба на М

loading...
Loading...