СДСМ ветува нов клинички центар, проект кој Вадата почна да го реализира

СДСМ продолжува во својата пракса да ветува реализирање на проекти кои веќе се реализирани или нивната реализација е отпочната. Овој пат опозицијата ветува дека ќе изгради  нов, модерен и функционален Универзитетски клинички центар во Скопје. Но, постапката за изградбата на овој Клинички центар веќе е во тек. Владата предводена од ВМРО-ПМНЕ изминативе месеци работеше на реализација на се што е потребно за што поскоро да започне градбата. Па така кон средината на месец октомври минатата година лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски информираше дека објавен е тендерот за изградба на новиот Универзитетски Клинички центар „Мајка Тереза“ во официјалниот гласник на Европската Унија, а од страна на Банката на Советот на Европа.
Инвестицијата само за изградбата чини 70 милиони евра, а целокупната инвестиција за модернизирање на кампусот е во вкупна вредност од 128 милиони евра. Градежните работи, кои е предвидено да завршат во неколкугодишен циклус, ќе започнат по спроведувањето на сите законски процедури.
Проектот предвидува изградба на нов Клинички Блок, нова зграда на Лаборатории во кој што ќе влезат нови простории на 23 клиники односно Очна клиника, Клиника за уво нос и грло, Клиника за радиологија, Ургентен центар, за Дерматологија, Неврологија, Пулмологија, Гастро, Ендокринологија, Ревматологија, Завод за слух, говор и глас, Клиника за анестезија и интензивно лекување, Неврохирургија, Трауматологија,Психијатрија, Токсикологија, Ортопедија, Неврологија, Хематологија, Нефрологија, Трансфузиологија, Микробиологија и Нуклеарна медицина.
Во продолжение погледнете како ќе изгледа новиот Клинички центар.Но, постапката за изградбата на овој Клинички центар веќе е во тек. Владата предводена од ВМРО-ПМНЕ изминативе месеци работеше на реализација на се

Пронајдете не на следниве мрежи: