СЕ ЛАЖЕТЕ ако мислите дека никогаш не сте ИЗЕЛЕ ОСА: Еве како ги консумирате

Loading...

Веројатноста дека сте изеле оса е огромна ако некогаш сте јаделе смоква.Овие плодови имаат цветови што цветаат внатре во кожурецот. Но како овие внатрешни цветови се опрашуваат? Одговорот може да не ви се допадне.
Со жртвување на оси.
Осите и смоквите зависат еден од друг, и потребни си се за да се оплодат, а тоа се случува на прилично страшен начин:
Женските оси влегуваат во машката смоква низ толку мала дупка, што при процесот им се кршат крилата и антените. Осата влегува внатре, ги положува јајцата во дупката и умира.

Потоа, осите што ќе се родат внатре се парат и градат тунел за женката-оса да излезе пред да умре. Женските смокви се оние што ги јадеме и се опрашуваат кога женката оса несакајќи влегува во смоква. Таа го носи поленот од машките смокви во женските смокви.
Но, бидејќи нема каде да ги положи јајцата…
Таа умира. Внатре во смоквата….Што ние ја јадеме.

Но, не грижете се!
Ензимите ги раствораат осите во протеини, и стануваат дел од овошјето што сите го обожуваме.
Добар апетит!Овие плодови имаат цветови што цветаат внатре во кожурецот. Но како овие внатрешни цветови се опрашуваат? Одговорот може да не ви се допадне.

loading...