Се продава островот на духовите во Јадранот: Го нарекуваат мешавина од човечка пепел и коски!

Loading...

Легендата вели дека преку 100.000 луѓе се закопани на островот. Се раскажува и за дух на девојче кое наводно и ден денес стои на брегот од островот и плаче по родниот град кој се наоѓа на другиот крај од лагуната.Островот во венецијанската лагуна е на лош глас, па на туристите не им било допуштено да го посетуваат. Но сега, едното од најстрашните места на планетата може да биде ваше. Имено, италијанската влада одлучи да го продаде островот Повеља за да го подмири јавниот долг.
За злокобната репутација на островот виновни се јамите во кои Италијанците ги фрлале лешевите или живите заболени луѓе од Црната смрт. Таму ги закопувале, палеле, или ги оставале да гнијат. Неколку векови подоцна, ментално пореметен лекар изградил болница за ментално пореметени пациенти, каде што ги мачел и им вршел лоботомија.
Како што вели легендата, лекарите го прогонувале духови, поради што полудел и се фрлил од врвот на болницата. Денес островот е ненаселен, но пристапот не е дозволен, иако постојат руини од болница, црква и крематориум.

 
Најпозната жртва на чумата била Малата Марија, која што за време на епидемијата била одвоена од родителите, а нејзиниот дух наводно стои на брегот и плаче по родниот град Маламоко.
Се проценува дека околу 100.000 жители на Венеција починале на овој остров во 16 век. Жителите на Венеција се суеверни што се однесува на овој мистериозен остров и го гледаат како чистилиште на лошите души.
Кога некој лош човек ќе умре, тој се буди на тој остров – вели еден жител.
Италијанската влада го нуди островот под концесија на 99 години.
Островот во венецијанската лагуна е на лош глас, па на туристите не им било допуштено да го посетуваат. Но сега, едното од најстрашните места на пл

loading...
Loading...